16.8.05

Αντιεξουσιαστές ή τρομοκρατημένοι?


Πριν λίγες μέρες (παραμονές δεκαπενταύγουστου) έπεσε το μάτι μου στις ειδήσεις του Αντέννα, και είδα να παρουσιάζουν εικόνες από το Google Earth. "Περίεργο", σκέφτομαι. "Αποφάσισαν τα μεγάλα κανάλια να παρουσιάσουν τις τελευταίες τεχνολογικές καινοτομίες, και μάλιστα στη ζώνη των ειδήσεων υψηλής τηλεθέασης? Κάποιο λάκο έχει η φάβα".

Για την ακρίβεια, είχε ολόκληρο κρατήρα. Στο κάτω μέρος της οθόνης έγραφε "Ο Μεγάλος Αδελφός μπαίνει στη ζωή μας". Υποψιασμένος πλέον, ανοίγω την ένταση της φωνής. Ο "ρεπόρτερ" μίλαγε για τα νέα μέσα που προσφέρει η τεχνολογία στους "κρατούντες" (αντιεξουσιαστής ο μικρός) να παρακολουθούν τη ζωή μας ακόμη και μέσα στο σπίτι μας την ώρα που κοιμόμαστε (?).

Ενώ στην οθόνη έτρεχαν εικόνες που παρουσίαζαν τις (τεράστιες) δυνατότητες του Google Earth στην παραστατική και λεπτομερή απεικόνιση κάθε επιφάνειας της Γης μέσω των δορυφορικών φωτογραφιών, ο "ρεπόρτερ" εξακολουθούσε να μιλάει για "ιστοσελίδα του διαδικτύου η οποία δίνει τη δυνατότητα να βλέπουμε με ακρίβεια λεπτομέρειας βελόνας (!) κάθε σημείο της Γης, στις πόλεις ή στην εξοχή, και όσα συμβαίνουν εκεί". Φυσικά, ούτε λόγος για το όνομα της ιστοσελίδας, ή της υπηρεσίας. 'Εχει δίκιο, μην τους κάνουμε και διαφήμιση. Να μένουν εδώ σε μάς κολλημένοι να τα μαθαίνουν "όλα".

Αποσιωπώντας συστηματικά το γεγονός ότι δεν πρόκειται για ζωντανή μετάδοση μέσω δορυφόρου, αλλά για φωτογραφίες που τραβήχτηκαν κάποια στιγμή από τους δορυφόρους και απεικονίζουν περιοχές που πιθανά μας ενδιαφέρουν, ο "ρεπόρτερ" βγήκε στο δρόμο ρωτώντας (άγνωστο τι) τους περαστικούς για τη γνώμη τους, οι οποίοι -φυσικά- απαντούσαν ότι έχουμε πάρει τον κατήφορο και τα προσωπικά μας δεδομένα απειλούνται κατάφωρα..

Είμαι σίγουρος ότι οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι των μεγάλων καναλιών που κάθε λίγο καταγγέλλουν τα δεινά που απειλούν την ανθρωπότητα από το Διαδίκτυο, χρησιμοποιούν ΚΑΤΑ ΚΟΡΟΝ τα μέσα αυτά (e-mail, ιστοσελίδες κλπ) γιατί η δουλειά τους γίνεται απείρως πιο εύκολη. Το ίδιο το μέσο που τους διευκολύνει στην επικοινωνία και ανακάλυψη-μετάδοση της είδησης, είναι ταυτόχρονα αυτό που απειλεί την κυριαρχία των Μέσων τα οποία υπηρετούν.

Γιατί, όσο ο κόσμος πλέον παύει να είναι εξαρτημένος από τους μεγάλους άνκορμεν των 8:00 που θα του πουν τι είναι σημαντικό και τι όχι, τόσο αυτοί γίνονται λιγότερο σημαντικοί. Όσο ο κόσμος ανακαλύπτει τα χιλιάδες διαφορετικά κανάλια, όχι μόνο ενημέρωσης αλλά και αυτοέκφρασης που προσφέρει το Internet, τόσο η τεράστια διαφημιστική πίττα θα φεύγει από τα παραδοσιακά Μέσα και θα διοχετεύεται στο Internet.

Και η πίττα είναι μεγάλη για να την αφήσουν έτσι να μικρύνει γιαυτούς.

Στο κλείσιμο του ρεπορτάζ ο «ρεπόρτερ» ακούγεται να λέει: “Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εικόνες που μεταδίδει η συγκεκριμένη ιστοσελίδα δεν μεταδίδονται σε πραγματικό χρόνο, χωρίς όμως αυτό να αλλάζει το μέγεθος του προβλήματος (!)”.

Δεν υπάρχουν σχόλια: