23.12.04

Το Yahoo αρνείται σε οικογένεια νεκρού πρόσβαση στα e-mails του!

Σε μια ιστορία που δημοσίευσε το CNN, το Yahoo αρνήθηκε στους γονείς νεκρού στρατιώτη που υπηρετούσε στο Ιράκ, την πρόσβαση στο e-mail του. Και η ιστορία αυτή δείχνει πόση συζήτηση χωράει ακόμη στα λεγόμενα πνευματικά δικαιώματα για ό,τι διακινείται στο Ιντερνετ.

Η οικογένεια του Lance Cpl. Justin M. Elworth, ο οποίος σκοτώθηκε από βόμβα στο Ιράκ στις 13 Νοεμβρίου, ζήτησε επανειλημένα πρόσβαση στο e-mail του, αλλά συνάντησε την άρνηση της εταιρείας Yahoo, η οποία εφάρμοσε την διακηρυγμένη πολιτική της για μη-μεταβιβασιμότητα των e-mail λογαριασμών (non-transferable) σε περίπτωση θανάτων.

Από την πλευρά της, η οικογένεια θέλει την πρόσβαση στην ηλεκτρονική αλληλογραφία του σαν ένα τρόπο να θυμάται το άτυχο παιδί τους. "Θέλω να τον θυμάμαι μέσα από τις ίδιες του τις λέξεις, τις σκέψεις", δήλωσε ο πατέρας του νεκρού.

Και το ερώτημα είναι: θα έπρεπε η Yahoo να κάνει μια εξαίρεση για αυτή την περίπτωση, ή θα πρέπει να παραμείνει σταθερή στην πιστή εφαρμογή της πολιτικής της. Και αν κάνει την εξαίρεση, μήπως θα δημιουργηθεί προηγούμενο που θα ενέχει τον κίνδυνο να έχουμε επέκταση του φαινόμενου και για άλλες, όχι τόσο σοβαρές περιπτώσεις?

Δεν υπάρχουν σχόλια: