27.6.05

Google Video: Το rich content στο Internet κάνει πλέον επίσημα εγκαίνια.

Εντάξει, είμαστε ψυλιασμένοι εδώ και καιρό. Η διαρκής εξάπλωση του bandwidth, οι podcasters, οι videobloggers (δείτε και το πρώτο videoblog στην ιστορία του Ελληνικού Internet), η δυνατότητα του απλού καταναλωτή πλέον να παράγει ψηφιακό περιεχόμενο με απλές φτηνές συσκευές (από camcorders μέχρι κινητά με βιντεοκάμερα)....

Όλα δείχνουν ότι ξεκινάει μια επανάσταση στην παροχή ψηφιακού περιεχομένου μέσω του Διαδικτύου σε όλο τον κόσμο. Κινήσεις όπως του Internet Archive (που παρέχει τη δυνατότητα στον οποιονδήποτε να ανεβάσει αρχεία βίντεοήχου-εικόνας οποιουδήποτε μεγέθους, χωρίς ΚΑΝΕΝΑ περιορισμό στο bandwidth) έχουν βάλει τον πήχυ ψηλά.

Ακολούθησαν εταιρείες που δημιούργησαν online τηλεοπτικά κανάλια (FireAnt, το Open Media Network των ιδρυτών της Netscape Mike Homer και Mark Andreesen, και η Brightcove του γνωστού Jeremy Allaire), δίνοντας τη δυνατότητα σε όλους εμάς να βρίσκουμε βίντεο οποιασδήποτε κατηγορίας φτιαγμένα από ερασιτέχνες ή επαγγελματίες δημιουργούς περιεχομένου και να τα βλέπουμε στην οθόνη μας.

Και τώρα, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, έρχεται το πολυαναμενόμενο Google Video. Ένα πρότζεκ που ξεκίνησε δοκιμαστικπά τον περασμένο Απρίλιο ζητώντας από χρήστες να ανεβάσουν δοκιμαστικά κάποια βίντεο για beta-testing των συστημάτων τους. Έστειλα και εγώ κάποια βίντεο, αλλά δεν συνέβη τίποτε άλλο από το να βλέπω σε μια σελίδα το μήνυμα ότι "τα βίντεο που προώθησα θα είναι διαθέσιμα σύντομα".

Στην ουσία της υπηρεσίας, η Google θα μας δίνει τη δυναντότητα να βλέπουμε βίντεο με τον open source VLC Media Player. Όλα τα videos θα βρίσκονται μέσα από αναζήτηση χρησιμοποιώντας metadata που θα παρέχει αυτός που τα ανεβάζει (ο έχων τα δικαιώματα του βίντεο).

Ίσως να είναι υπερβολικό να αρχίσουμε να μιάμε για το τέλος των γιγάντων των Media, όμως είναι σαφές ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με κάτι πραγματικά πολύ μεγάλο. Το όλο προτζεκτ θα συνεργάζεται με τη νέα υπηρεσία πληρωμών Google Wallet για την οποία μιλήσαμε νωρίτερα από εδώ. Εν ολίγοις, θα μπορώ όταν ανεβάζω το βίντεό μου να δηλώνω ότι για να το δει κάποιος θα πρέπει πρώτα να μου πληρώσει ένα μικρό ποσό μέσω του Wallet. Εσείς τώρα, βάλτε τη φαντασία σας να δουλέψει...

Επίσης, η νέα υπηρεσία (όπως και οι προηγούμενες που αναφέρω παραπάνω) είναι πολύ σημαντική για οργανισμούς, επαγγελματίες και ιδιώτες που δεν έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενήσουν και να παρέχουν μέσω του δικτύου τα βίντεό τους, αλλά θέλουν πολύ να βγουν στον αέρα γιατί πιστεύουν ότι έχουν κάτι σημαντικό να πουν. Το Google τους παρέχει όλη την υποδομή ΔΩΡΕΑΝ.

Επιπλέον, αυτό είναι ένα ισχυρό χτύπημα για τη Microsoft. Ο Windows Media Player είναι το πρόγραμμα που, συνδυασμένο με το ανσωματωμένο Digital Rights Management έδινε μεγάλη ισχύ και ασφάλεια στους ισχυρούς του Χόλυγουντ, απέναντι στους "μικρούς" και φιλόδοξους παραγωγούς περιεχομένου. Σε συνδυασμό με την τεράστια αύξηση των εγκαταστάσεων του Firefox (αντίπαλου δέους του Internet Explorer) η Microsoft φαίνεται να πέφτει στο καναβάτσο στο συγκεκριμένο τομέα.

Τέλος, όλα τα βίντεο που φιλοξενεί το Google στην κατηγορία "δωρεάν" (που δεν ζητούν πληρωμή οι ιδιοκτήτες τους) θα "σκανάρονται" από ανθρώπινα μάτια για περιπτώσεις παραβίασης της νομοθεσίας σε θέματα πορνογραφίας και πειρατείας.

Περισσότερα σύντομα, καθώς οι εξελίξεις αναμένονται συγκλονιστικές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: