22.6.05

Το πορτοφόλι του Google Νο. 2

Σε συνέχεια της είδησης για τη νέα υπηρεσία, διαβάζω ένα ενδιαφέρον ποστ της Charlene Li (blogger για τεχνολογικά θέματα στο χώρο των Media και του Marketing) το οποίο προσπαθεί να ερμηνεύσει την κίνηση αυτή του νέου τεχνολογικού κολοσσού.

Αναρωτιέται γιατί μπορεί να διακινδυνεύσει η Google με την πρώτη της επιχειρηματική αποτυχία από τη στιγμή που η ανταγωνιστική υπηρεσία της eBay PayPal, κυριαρχεί στις πρόσωπο-με-πρόσωπο συναλλαγές - πληρωμές.

Η εξήγηση, σύμφωνα με τη Λι, ίσως είναι μια στρατηγική που βλέπει πολύ μακρύτερα (και μεγαλύερα).

Με αφορμή μια συζήτηση που είχε σχετικά με το πως θα μπορούσαν να πληρώνονται για τη δουλειά τους οι χιλιάδες καλοί bloggers ανά τον κόσμο, έφτασε στη σκέψη ότι το Wallet θα μπορούσε να είναι μια λύση. Με δεδομένο ότι οι περισσότεροι χρησιμοποιούν ήδη το AdSense, την άλλη υπηρεσία της Google που αξιοποιεί χώρο στα Blogs για καταχώρηση διαφημίσεων, θα μπορεί κάλιστα να πραγματοποιεί όλες αυτές χιλιάδες (ή μήπως εκατομμύρια?) μικροπληρωμές με το Wallet. Αυτή τη στιγμή το AdSense παρακολουθεί κάθε κλικ που γίνεται στα links των διαφημίσεων του, και πληρώνει 5 σεντς για κάθε ένα από αυτά.

Και μια ακόμη πρόβλεψη από την Λι. Το Google είναι ένας από τους πλέον μεγάλους υποστηρικτές της τεχνολογίας των RSS Feeds και του προτύπου Atom που βοηθάει στη "διανομή" περιεχομένου μέσω των news aggregators. Σύμφωνα όμως με την ίδια (και είναι και δική μου πεποίθηση) πολύ σύντομα θα δούμε την τεχνολογία αυτή να επεκτείνεται και στο χώρο ηλεκτρονικού εμπορίου, όπου τα RSS Feeds διανέμουν πληροφορίες για προϊόντα και υπηρεσίες. Και εκεί θα μπορεί το Google Wallet να είναι το μέσο για τις πληρωμές σε όποιες συναλλαγές προκύπτουν μέσω των RSS Feeds.

Σίγουρα, όλες αυτές οι συναλλαγές θα μπορούσαν να γίνουν με τις παραδοσιακές μεθόδους πληρωμών. Αλλά, όπως εύστοχα σημειώνει η Λι, δεν θα ήταν ο Google-τρόπος. Γιατί, όλες αυτές οι πληρωμές είναι -κατά βάση- πολύ μικρές σε αξία, και έχοντας ένα κεντρικό σύστημα διαχείρισής τους θα βοηθάει να τις συγχωνεύουμε σε μεγαλύτερα ποσά που θα εκταμιεύονται σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: