24.11.04

The PC Business

Το άρθρο αυτό γράφτηκε από μένα το Νοέμβριο του 2004 για λογαριασμό ενός site φιλων.

Μια σειρά από εξελίξεις στο χώρο των Νέων Τεχνολογιών (πχ. συγχώνευση HP-Compaq), αλλά και η συνεχιζόμενη πτώση των εταιρειών τηλεπικοινωνιών παγκόσμια, μου έδωσαν την αφορμή για τις παρακάτω σκέψεις. Ας ρίξουμε μια ματιά σε αυτό που πολλοί αποκαλούν PC Business (αγορά των προσωπικών υπολογιστών). Έτοιμοι?

Δεν υπάρχει «PC Business»! Μπορεί να φαίνεται σαν κάτι αλλόκοτο αυτό που γράφω, από τη στιγμή που όλα τα περιοδικά και εφημερίδες του κόσμου γράφουν σχετικά με το «PC Business».

Το να καθορίσουμε το «PC Business» σημαίνει ότι μπορούμε να καθορίσουμε τι είναι ένα PC. Μάλιστα, όλοι ξέρουμε ότι το «PC Business» έχει μετατραπεί σε ένα commodity business με εξαθλιωμένα περιθώρια κέρδους, παραδομένο στις διαθέσεις της Intel και της Microsoft, και χωρίς άλλη κατεύθυνση παρά την προς τα κάτω

Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι το PC είναι αυτό που ξέρουμε ως Desktop PC, εννοώντας ότι συνήθως αποτελείται από ένα tower υπολογιστικό μηχάνημα, με μια οθόνη και ένα ποντίκι με πληκτρολόγιο. Όμως, όλοι μας ξέρουμε ότι, εκτός του ότι αντιπροσωπεύουν το 24% των συνολικών υπολογιστικών συστημάτων, τα laptops είναι ο πλέον αναπτυσσόμενος τομέας του «PC Business». Πολύ περισσότερο που –όλοι γνωρίζουμε πλέον ότι- οι επιχειρήσεις αντικαθιστούν τα PCs με laptops, τα οποία χρησιμοποιούνται επάνω ακριβώς στο γραφείο, και όχι μόνο για μετακινήσεις.

Έχει κι άλλο.

Η πιο σημαντική τάση στα PCs σήμερα είναι η ασύρματη δικτύωση, σχεδόν πάντα μέσω του πρωτοκόλλου 802.11b (ή 802.11g). Κάτι ξέρει ο Michael Dell που έχει προσλάβει ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της Motorola για να καθοδηγήσει το project της ασύρματης δικτύωσης σε παγκόσμιο επίπεδο. Και δεν αποτελεί καμία έκπληξη ότι η Dell (κορυφαία πλέον σε κεφαλαιοποίηση εταιρεία hardware, μεγαλύτερη ακόμη και από την ενοποιημένη HP/Compaq) που παλιότερα παρακολουθούσε παθητικά το θέμα της ασύρματης δικτύωσης, τώρα πλέον πρωτοπορεί σε αυτή την προσπάθεια.

Και η εξέλιξη συνεχίζεται.

Νέα υπολογιστικά συστήματα αναπτύσσονται και βρίσκουν ανταπόκριση από τους καταναλωτές. Τα pocket PCs διαδίδονται με τεράστιους ρυθμούς και το iPaq προσφέρει σημαντικές πωλήσεις στο λογιστήριο της Compaq. Ακόμη πιο ενδιαφέρον είναι το project των Tablet PCs το οποίο ξεκίνησε με συνεργασία της Microsoft με την Compaq, και μας βάζει πλέον στην εποχή του «εύκολα και παντού μεταφερόμενου PC».

Είναι όλα αυτά τα PCs, PCs? Φυσικά και είναι. Είναι προσωπικοί και είναι πλήρεις υπολογιστές. Ουσιαστικά, η πλήρης τους συμβατότητα με τα Desktop PCs θα καθοδηγήσει τις πωλήσεις τους. Δεν είναι τυχαίο ότι πλέον και οι παραδοσιακές εταιρείες των Desktop PCs βλέπουν σήμερα το Desktop PC ως –απλά- το αναγκαίο κακό. Δεν είναι τυχαία η δήλωση της CEO της HP Carly Fiorina, λίγο καιρό μετά τη συγχώνευση με την Compaq ότι η εταιρεία της θα μείνει στην αγορά των Desktop PCs επειδή αυτά θα τους προσφέρουν την πρόσβαση σε άλλες υπηρεσίες υψηλού περιθωρίου κέρδους και σε πωλήσεις συστημάτων διασύνδεσης.

Το πιάσατε το υπονοούμενο! Γιαυτήν, το «PC Business» δεν είναι καν business. Με δεδομένες τις διαρκώς πτωτικές πωλήσεις και των εκτυπωτών στους οποίους κυριαρχούσε, μπορούμε να υποθέσουμε ότι αγόρασε την Compaq για τις υπηρεσίες που προσφέρει, για τους high-end servers της και τα συστήματα αποθήκευσης (storage business).

Οι παράλληλες εξελίξεις στο χώρο των Τηλεπικοινωνιών βάζουν την υπογραφή σε αυτή τη σκέψη. Χωρίς να έχουν σταματήσει να αυξάνουν κάθε χρόνο οι πωλήσεις κινητών τηλεφώνων, οι εταιρείες που κατασκευάζουν τις συσκευές αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα και διαρκή πτώση των αξιών τους στα Χρηματιστήρια.

Ο λόγος είναι προφανής. Η παραγωγή συσκευών έχει γίνει πλέον commodity (ό,τι συνέβη πριν μια δεκαετία με τα PCs), τα περιθώρια κέρδους έχουν σχεδόν εξαφανιστεί, και οι εταιρείες αναζητούν την πρόσβαση σε υπηρεσίες και προϊόντα που προσφέρουν μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους. Και η συγχώνευση της Ericsson με τη SONY, μόνο κάτω από αυτό το πρίσμα μπορεί να ειδωθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: