1.11.04

AEK 2004: Η ΕΠΑΝΙΔΡΥΣΗ

Το άρθρο αυτό γράφτηκε στα τέλη του 2003 για το aek.com

Τις μέρες αυτές όλοι δίνουν τις ευχές τους σε αγαπημένα πρόσωπα για ένα καλύτερο μέλλον, για μια καλύτερη προοπτική. Οι περισσότεροι από εμάς, στρέφουν τις ευχές τους, εκτός από τα αγαπημένα τους πρόσωπα, και στις αγαπημένες τους ομάδες. Φαινόμενο το οποίο, ο ιστορκός του μέλλοντος ίσως κατατάξει στα αξιοπερίεργα της κοινωνίας μας, μιας και δίνουμε ευχές σε ανώνυμες εταιρείες και αθλητικούς συλλόγους, με την ίδια ζέση και πάθος που τις δίνουμε στα παιδιά και τις γυναίκες μας.

Αυτό το τεράστιο κοινωνικό φαινόμενο που λέγεται ποδόσφαιρο έχουν αναλάβει να το εκμεταλλευθούν άνθρωποι οι οποίοι ΠΡΟΦΑΝΕΣΤΑΤΑ δεν το αγαπούν, και πολύ περισσότερο δεν το γνωρίζουν. Εγώ, αντί για ευχές θα ήθελα να μεταφέρω τις σκέψεις μου για το τι θα περίμενα να φέρει η νέα χρονιά στην αγαπημένη μου ομάδα.

Αυτό που περιμένω για την ΑΕΚ τη νέα χρονιά συνοψίζεται στη λέξη ΕΠΑΝΙΔΡΥΣΗ. Και αφορά το σύνολο του σωματείου μας, μητέρα ΑΕΚ (ερασιτεχνική) και ΠΑΕ.

Γιατί επανίδρυση? Γιατί τα 20 τελευταία χρόνια η ομάδα που ακολουθούμε δεν έχει καμμία σχέση με αυτό που γνώρισαν και αγάπησαν οι γονείς μας, αλλά και όσοι από εμάς είμαστε πάνω από μια ηλικία. Η σχέση του σύγχρονου αεκτζή με την ομάδα έγινε πλέον σχεδόν εχθρική. Μέχρι πριν από 20 χρόνια λέγαμε ΑΕΚ και εννοούσαμε Νεστορίδη, Παπαϊωάννου, Τρόντζο, Αμερικάνο, Δελαβίνια, Μαύρο..... Κάπου εκεί το νήμα τελείωσε. Έκτοτε, τα παραπάνω ονόματα αντικαταστάθηκαν με τα Ζήτα, Ψωμιάδης, λαμόγιο, Πετροστάθηδες, Σκλαβενίτης, αρπαχτή, Βουτσόπουλος....

ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΕΠΑΝΙΔΡΥΣΗ?

Όπως ανέφερα και παραπάνω, η επανίδρυση του συλλόγου πρέπει να γίνει σε 2 διαφορετικά μέτωπα: ΠΑΕ AEK και Ερασιτεχνική (μαμά ΑΕΚ).

ΠΑΕ ΑΕΚ

Ξεκινάω με την παραδοχή ότι δεν ξέρω ποιοί θα είναι αυτοί που θα πρωταγωνιστήσουν στην επανίδρυση της ΠΑΕ. Δεν ξέρω αν θα είναι κάποιος επιχειρηματίας, ή μια ομάδα ανθρώπων, ή η ΕΝΩΣΗ 1924. Ξέρω μόνο πως ΔΕΝ θα είναι οι σημερινοί διαχειριστές, οι οποίοι, όχι μόνο δεν διαθέτουν όραμα και αγάπη για το αντικείμενο, αλλά απεδείχθη ότι ούτε μια κρίση δεν μπορούν να διαχειρισθούν. Θα γράψω μόνο το ΠΩΣ πιστεύω ότι μπορεί να γίνει η επανίδρυση της ποδοσφαιρικής ΑΕΚ.

Η νέα (επανιδρυμένη) ΠΑΕ ΑΕΚ θα ηγείται από μια ομάδα ανθρώπων οι οποίοι αγαπούν (ΕΞΙΣΟΥ) την ομάδα και το ποδόσφαιρο. Αυτά πρέπει να πηγαίνουν μαζί. Η νέα ΑΕΚ δίνει έμφαση σε 2 κυρίως μέτωπα:

Α) Οικονομική Εξυγίανση
Β) Παραγωγή ποδοσφαιρικού ταλέντου

Σε ένα μεγάλο βαθμό, υπάρχει αλληλοκάλυψη στα 2 αυτά μέτωπα –πχ. όταν μπορείς να παράγεις ποδοσφαιρικό ταλέντο και δεν αναγκάζεσαι να αγοράζεις, τα οικονομικά σου δεδομένα βελτιώνονται δραματικά-.

Η οικονομική εξυγίανση της νέας ΑΕΚ στηρίζεται στην απελευθέρωση των ακριβών συμβολαίων αλλά και την πώληση παικτών, οι οποίοι δεν χρειάζονται στο τεχνικό επιτελείο που σχεδιάζει τη νέα γενιά της ομάδας. Επίσης, βασικός στόχος της νέας ΑΕΚ είναι η μέγιστη διασπορά των εσόδων της εταιρείας σε άλλες πηγές πέραν των τηλεοπτικών που μέχρι τώρα μονοπωλούσαν το ταμείο της. Η ύπαρξη του νέου γηπέδου μαζί με τις απαραίτητες άλλες κινήσεις, θα βοηθήσουν νε μεγαλώσει το μερίδιο των εισιτηρίων στην πίττα των εσόδων.

Ακριβώς αυτή η αύξηση των εισιτηρίων θα ανοίξει την πόρτα και στις υπόλοιπες πηγές εσόδων που πρέπει να δημιουργηθούν, αφού το προϊόν ΑΕΚ πλέον θα έχει αρχίσει να γίνεται ελκυστικό. Νέοι χορηγοί θα μπορούν να πληρώσουν ακριβά ένα μέσο διαφήμισης που είναι όλο και πιό αξιόπιστο, ενώ θα μεγιστοποιηθούν οι δυνατότητες εσόδων από προωθητικές καμπάνιες, πώληση ειδών στην μπουτίκ, πώληση υπηρεσιών που έχουν σχέση με την ομάδα (συνδρομητικές, ταξιδιωτικές, φιλοξενίας, ενημέρωσης μέσω Ιντερνετ και κινητών, κλπ).

Το μέλλον της νέας ΑΕΚ βρίσκεται σε ομάδες του πληθυσμού που είχαν μηδενική σχέση με το γήπεδο. Μια έρευνα μάρκετινγκ είναι απαραίτητη για να διαπιστωθεί ποιοί παράγοντες θα έφερναν στο (νέο) γήπεδο ΑΕΚτζήδες που ποτέ έως τώρα δεν είχαν σκεφθεί να έλθουν. Γυναίκες και παιδιά επίσης είναι τμήματα του πληθυσμού που όχι μόνο θα βελτίωναν την ελκυστικότητα του προϊόντος ΑΕΚ, αλλά και υψηλού επιπέδου καταναλωτές υπηρεσιών και προϊόντων.

Στο δεύτερο μέτωπο (παραγωγή ποδοσφαιρικού ταλέντου), η πρώτη (χρονικά) προτεραιότητα της νέας ΑΕΚ είναι η κατασκευή του αθλητικού της κέντρου με τη μέθοδο της αυτοχρηματοδότησης. Οι χορηγοί μπορούν εύκολα να βρεθούν, αρκεί να λάβουν ισχυρή ανταπόδοση στο επίπεδο της διαφήμισης και προβολής από την ομάδα.

Σε αυτό το κέντρο λειτουργεί –εκτός των προπονήσεων της επαγγελματικής ομάδας- η ΣΧΟΛΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΑΕΚ. Και έχει αυτό το όνομα γιατί λειτουργεί με βάση συγκεκριμένες ποδοσφαιρικές αρχές. Η νέα ΑΕΚ έχει ως αρχή της το επιθετικό ποδόσφαιρο. Λειτουργεί για να προσφέρει τους οπαδούς της πλούσιο ποδοσφαιρικό θέαμα –αυτό που έκανε πάντα-.

Τη Σχολή Ποδοσφαίρου ΑΕΚ τη διευθύνουν άνθρωποι οι οποίοι –εκτός της γνώσης και αγάπης για το αντικείμενο- έχουν δεσμευθεί ότι θα συγκεντρώσουν τα καλύτερα ταλέντα της Ελλάδας, και θα τα διδάξουν με βάση ένα συγκεκριμένο μοντέλο ποδοσφαίρου. Ένα μοντέλο ελκυστικό, θεαματικό, με αρχές, με σεβασμό στον θεατή αλλά και τον αντίπαλο. Η Σχολή Ποδοσφαίρου ΑΕΚ έχει στόχο να δημιουργήσει που σέβονται την ιστορία και τα ιδανικά του συλλόγου, που σκέφτονται δημιουργικά και λειτουργούν αποτελεσματικά, που είναι φιλόδοξοι, γρήγοροι, τεχνικά άρτιοι, σέβονται τους οπαδούς, τους αντιπάλους, τους διαιτητές και πιστεύουν απόλυτα στο fair play.

Η Σχολή Ποδοσφαίρου ΑΕΚ έχει σαφείς και μετρήσιμους στόχους να τροφοδοτεί την επαγγελματική ομάδα με ένα συγκεκριμένο αριθμό ικανών παικτών, και με βάση αυτούς τους στόχους θα κρίνεται και το έργο όσων διευθύνουν τη Σχολή. Η Σχολή Ποδοσφαίρου ΑΕΚ θα πάψει να συμπληρώνει τα ένσημα των παλαιμάχων της ομάδας, ή οποιουδήποτε έχει γνωριμίες και διασυνδέσεις. Οι πάντες θα κρίνονται από το έργο τους.

Το ίδιο κρίνονται και τα στελέχη που αποτελούν το δίκτυο σκάουτερς της ΠΑΕ. Οργώνουν την Ελλάδα και το εξωτερικό, οργανώνουν δοκιμαστικές ημερίδες σε όλες τις γωνιές της Ελλάδας, και προτείνουν τους καλύτερους παίκτες για τις θέσεις στις οποίες η Σχολή Ποδοσφαίρου ΑΕΚ δεν κατάφερε να αναδείξει κάποιο αξιόλογο ταλέντο. Και πάλι, οι πάντες κρίνονται από το έργο τους.

Ταυτόχρονα, η Σχολή Ποδοσφαίρου ΑΕΚ, παράγει και το προπονητικό τιμ της επαγγελματικής ομάδας, αφού όσοι εργάζονται ως προπονητές στη σχολή παρακολουθούνται, και με βάση το έργο τους προωθούνται στον πάγκο της πρώτης ομάδας εφόσον χρειάζεται νέο αίμα.

AEK ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ

Η μέχρι τώρα σχέση του οπαδού της αεκ με την ερασιτεχνική ήταν απλώς ανύπαρκτη. Ο σύγχρονος αεκτζής δεν γνώριζε ότι υπάρχει ερσιτεχνικό σωματείο. Πολύ περισσότερο δε γνώριζε ότι το σωματείο αυτό μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο συνολικά στα δεδομένα του συλλόγου –ακόμα και στον ποδοσφαιρική ΑΕΚ-. Η αφορμή γιαυτή τη συνειδητοποίηση ήταν 2 γεγονότα: Ο αγώνας για την κατασκευή του γηπέδου, και οι εξελίξεις στην μετά Μάκη εποχή, όπου ο πρόεδρος της ερασιτεχνικής διορίσθηκε από το Πρωτοδικείο να διεκπαιρεώσει το δύσκολο ρόλο της μετάβασης σε μια νέα διοίκηση-ιδιοκτησία.

Κατά την προσωπική μου άποψη, το θέμα του γηπέδου βρίσκεται στη φάση της οριστικής επίλυσής του. Ανεξάρτητα αν ακόμη θα δούμε πολλά επεισόδια (και θα δούμε κατά τη γνώμη μου) μέχρι να κόψουμε κορδέλλες, συμμερίζομαι την άποψη που διετύπωσε ο Γρανίτσας στην τελευταία ΓΣ ότι η κατασκευή του γηπέδου είναι πλέον νομοτέλεια την οποία δεν μπορεί να αποφύγει ακόμη και ο χειρότερος εχθρός του.

Το νέο μεγάλο στοίχημα για τη μαμά ΑΕΚ είναι η υπόθεση των μελών! Η αυξανόμενη συνειδητοποίηση του κόσμου της ΑΕΚ μετά τα τελευταία γεγονότα, αλλά και οι εξελίξεις στο σύγχρονο αθλητισμό (κυρίως στο ποδόσφαιρο), δείχνουν ότι οι σύλλογοι μπορούν να αντλήσουν τεράστια οικονομική, αθλητική, πολιτική, και κοινωνική ισχύ, αν διαθέτουν ένα μεγάλο αριθμό εγγεγραμένων μελών –αποτέλεσμα της αγάπης τεράστιων μαζών πληθυσμού σε συγκεκριμένες ομάδες-.

Ο Ολυμπιακός είναι ένα σωματείο ΑΠΟΛΥΤΑ ανταγωνιστικό προς το δικό μας σε όλα τα επίπεδα. Με την κίνηση των μελών την οποία ξεκίνησε πριν από 1 περίπου χρόνο (και ανεξάρτητα του πως τη βλέπει ο καθένας από εμάς), έχει δημιουργήσει τις βάσεις να ξεφύγει πολλές δεκαετίες μπροστά μας.

Ο Κοκκαλης εχει φτάσει σχεδόν τα 50.000 μελη. Στην πραγματικοτητα προκειται για περισσοτερα απο 200.000 χιλιάδες αν βάλουμε και τα μέλη των οικογενειών τους. ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΤΙ ΔΥΝΑΜΗ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ ΣΤΟΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΤΟΜΕΑ (πόσα χρήματα θα μαζεύει από χορηγούς όταν έχει την δυνατότητα να σπρώξει 200.000 άτομα να αγοράζουν απο τις εκάστοτε εταιρίες χορηγούς του Ολυμιακού) ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΤΕ ΤΙΣ ΜΠΟΥΝΙΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΙΖΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΘΕΣΗ ΣΤΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΣΤΟ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ.

Η μαμά ΑΕΚ σήμερα έχει ανάγκη από μια ομάδα ανθρώπων με όραμα και πάθος για το σύλλλογο. Μια ομάδα που θα οργανώσει την εκστρατεία που χρειάζεται (όχι απαραίτητα με τα μέσα που διέθεσε ο Κόκκαλης) για να προσεγγίσει τον ΑΕΚτζή, να τον ευαισθητοποιήσει, να τον εντάξει στην οικογένειά της. Δε χρειάζεται λεφτά. Όραμα, ιδέες και πάθος αρκούν.

Μακροπρόθεσμα, είναι σημαντικό να ηγηθεί της ερασιτεχνικής ένας άνθρωπος ο οποίος θα ενσαρκώνει τα χαρακτηριστικά της ιδέας, της ιστορίας, του πολιτισμού και της παράδοσης της Αθλητικής Ένωσης Κωνσταντινουπολιτών. Έχω στο μυαλό μου έναν Ντέμη Νικολαϊδη. Η μαμά ΑΕΚ δεν χρειάζεται τραπεζίτη ή βιομήχανο. Ηγέτη που να εμπνέει χρειάζεται. Τα λεφτά θα τα βάλουν οι εκατοντάδες χιλιάδες τρελαμμένοι ΑΕΚτζήδες όλου του κόσμου (όχι μόνο άμεσα αλλά και έμμεσα).

Εξάλλου είναι οξύμωρο σχήμα να έχουμε ένα σωρό αθλητικές εγκαταστάσεις στο νέο μας γήπεδο, που θα καλύπτουν επαρκώς όλα τα τμήματα του συλλόγου, ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΣΤΕΛΕΧΩΣΟΥΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ. Γιατί αυτό ακριβώς συμβαίνει τώρα. Ενας σύλλογος με πολλές χιλιάδες μέλη θα διαθέτει την απαραίτητη δεξαμενή ανθρώπων που θα μπορούν να βοηθούν τα τμήματα, σε εθελοντική ή έμμισθη βάση.

Ονειρεύομαι μια Ερασιτεχνική ΑΕΚ με πολλές χιλιάδες μέλη, με σύγχρονες εγκαταστάσεις, με αυτοχρηματοδοτούμενα τμήματα, με χορηγούς, κυρίαρχη σε όσα αθλήματα αγωνίζεται στην Ελλάδα και το εξωτερικό, εκσυγχρονισμένη με μηχανογράφηση, με τακτική επικοινωνία με τα μέλη της, με την ιστοσελίδα της και επικοινωνία με τους ΑΕΚτζήδες σε όλο τον κόσμο, και κυρίως με διαρκή παραγωγή αθλητικών ταλέντων και πολιτισμού εφάμιλλου των ιδρυτών της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: