15.11.04

Τι περιμένουμε το 2003 στις Νέες Τεχνολογίες?

Το άρθρο αυτό γράφτηκε στο τέλος του 2002 για λογαριασμό ενός site φίλων.

Στο ξεκίνημα κάθε νέας χρονιάς όλοι κάνουν προβλέψεις για όλα. Αν θα γίνει πόλεμος ή σεισμός, αν πάρει το πρωτάθλημα η ΑΕΚ ή ο ΠΑΟ, αν θα ανέβουν τα Χρηματιστήρια κλπ. Στα πλαίσια αυτού του "ζωντανού διαλόγου" θέλω κι εγώ να συνεισφέρω τις προβλέψεις μου για τον τομέα που με ενδιαφέρει περισσότερο από όλους: τις Νέες Τεχνολογίες και την παγκόσμια ανάπτυξη που μπορεί να προέλθει εξαιτίας αυτών.

Κατά τη γνώμη μου 4 θα είναι οι σημαντικότερες εξελίξεις που θα επηρεάσουν τα παγκόσμια πράγματα, όχι μόνο για το 2003 αλλά και για τα αμέσως επόμενα χρόνια:

1. To Wi-Fi ξεκινάει τη μαζική είσοδο σε σπίτια και επιχειρήσεις. Εντάξει, αυτή είναι μια πρόβλεψη που πιθανό να έχετε διαβάσει και αλλού, αλλά είναι τόσο σημαντική εξέλιξη που δεν μπορώ να την αγνοήσω. H ονομασία αυτή (Wi-Fi) αποτελείται από τα αρχικά της έκφρασης Wireless Fidelity και σημαίνει τη μετάδοση δεδομένων σε πολύ υψηλές ταχύτητες (πάνω από 10 Mbps) χωρίς καλώδια, με ασύρματα δίκτυα, με χρήση του πρωτοκόλλου 802.11 (802.11b ή 802.11g - για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ). Η ανάπτυξη αυτών των δικτύων θα δώσει νέα ώθηση στην ανάπτυξη των broadband συνδέσεων και τη διάθεσή τους στον τελικό καταναλωτή. Κατά τη γνώμη μου, αυτό μπορεί να έχει σημαντικές θετικές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία, καθώς θα είναι δυνατή η ανάπτυξη ενός τεράστιου φάσματος νέων υπηρεσιών από τις επιχειρήσεις προς τους καταναλωτές -και προς άλλες επιχειρήσεις-.

2. Η ανάπτυξη νέων τεράστιων δικτύων καταχώρησης δεδομένων, σχετικών με τη βιοτεχνολογία και τον ανθρώπινο γενετικό κώδικα. Όσοι έχουν διαβάσει λίγα πράγματα σχετικά, γνωρίζουν ότι η ανακάλυψη της δομής του γενετικού κώδικα δεν είναι από μόνη της αρκετή για να καταλάβουμε πως λειτουργεί το ανθρώπινο γονιδίωμα. Είναι απαραίτητο να καταλάβουμε τις μετα-διαδικασίες (meta-processes) με τις οποίες τα γονίδια εκφράζονται και αυτορυθμίζονται. Η οργανωμένη καταχώρηση των δισεκατομμυρίων δεδομένων που έχουν να κάνουν με τις διαφορετικές συμπεριφορές των γονιδίων στον κάθε άνθρωπο, δίνουν στους επιστήμονες όλο και μεγαλύτερες γνώσεις για την αντιμετώπιση των ασθενειών.

Tο αποτέλεσμα: σε λίγα χρόνια η επιστήμη θα είναι σε θέση να δημιουργεί φάρμακα σχεδιασμένα για τον κάθε συγκεκριμένο ασθενή και τις ιδιομορφίες του γονιδιώματός του, αντίθετα με τη σημερινή μαζική παραγωγή φαρμάκων που καλούνται να αντιμετωπίσουν τις ασθένειες ανεξάρτητα από τον οργανισμό του κάθε ασθενούς. Πιστεύω επίσης, ότι αυτές οι εξελίξεις θα έλθουν πολύ νωρίτερα από ό,τι περιμένουμε όλοι. Είναι αξιοσημείωτο ότι στις ΗΠΑ η κυβέρνηση επιχορήγησε το Ινστιτούτο Leroy Hood/s Institute for Systems Biology με 13 δισ. δολάρια ακριβώς γιαυτό το σκοπό: την ανάπτυξη των εργαλείων για το σχεδιασμό τέτοιων φαρμάκων.

3. Η Κίνα εκπλήσσει τα αναπτυσσόμενα έθνη, εξάγοντας προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας. Πιστεύω ότι οι περισσότεροι καταλαβαίνουν αυτή την εξέλιξη, αλλά την τοποθετούν κάπου στο μακρύτερο μέλλον. Λάθος!

Να ένα ενδιαφέρον κουίζ επί του θέματος:

Ποια χώρα αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά προσωπικών υπολογιστών?

- Ιαπωνία
- Κορέα
- Κίνα
- Γερμανία

...φυσικά είναι η Κίνα, διαφορετικά, γιατί να βάλω αυτό το κουίζ? Αυτό δεν συνέβαινε πριν από τα τέλη του 2002, συμβαίνει όμως τώρα. Η Ιαπωνία κρατούσε αυτή τη θέση εδώ και μια δεκαετία, αλλά οι μέρες αυτές πέρασαν πλέον.

Καθώς οι Κινεζικές εταιρείες χρειάζονται διαρκώς νέο εξοπλισμό για τις εσωτερικές τους ανάγκες λόγω ανάπτυξης, στέλνουν τη ζήτηση τεχνολογικών προϊόντων στα ύψη. Και, όλο και περισσότερα από αυτά τα προϊόντα παράγονται από εργοστάσια που βρίσκονται μέσα στην Κινέζικη επικράτεια. Είτε πρόκειται για εργοστάσια αμιγώς κινέζικων εταιρειών, είτε Αμερικανικών, οι Κινέζικες εξαγωγές θα βρίσκονται στην πόρτα μας μέσα στο 2003, όχι στο 2013 όπως νομίζαμε.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο φετινό φόρουμ του Νταβός η Κίνα χαρακτηρίζεται ως "ατμομηχανή της παγκόσμιας οικονομίας". Είναι χαρακτηριστική η ατάκα του Στέφεν Ρόατς, οικονομολόγου της Morgan Stanley: "Aν δεν υπήρχε το θέμα της Κίνας, τότε θα πήγαινα να αυτοκτονήσω" είπε αστειευόμενος (Ναυτεμπορική 27 Ιαν. 2003).

4. Η Άμαζον θα είναι οριστικά -και μόνιμα- κερδοφόρα από φέτος. Θα μου πείτε, και τι σπουδαίο βρίσκεται σε αυτό? Κατά τη γνώμη μου είναι πολύ σημαντική εξέλιξη, γιατί αποδεικνύει ότι το Ηλεκτρονικό Εμπόριο έχει τεράστιο μέλλον και προοπτικές, και μπορεί να δώσει νέα ώθηση στην ανάπτυξη αλλά και να επιβάλλει ένα νέο σκηνικό στον παγκόσμιο επιχειρηματικό χάρτη. Μοναδική προϋπόθεση είναι το να υλοποιείται μέσα από ένα ικανό επιχειρηματικό μοντέλο που δίνει έμφαση στην ικανοποίηση του πελάτη.

Πρόκειται για μια εταιρεία η οποία ακολουθεί πιστά αυτές τις αρχές από τη μέρα της ίδρυσής της, αλλά τα τελευταία χρόνια κατάλαβε και την ανάγκη του να αποδείξει ότι ξέρει να ελέγχει τα κόστη της και σκέφτεται τα συμφέροντα -και- των μετόχων της. Μάλιστα, πολλά προβλήματα με παραδόσεις προϊόντων που εμφανίστηκαν την περίοδο των Χριστουγέννων του 2002, σύμφωνα με πολλούς αναλυτές οφείλονται στην προσπάθεια του Jeff Bezos να μειώσει τα βραχυπρόθεσμα κόστη μειώνοντας τα αποθέματα και προωθώντας πωλήσεις προϊόντων τρίτων εταιρειών.

Η αγορά δείχνει να έχει καταλάβει αυτή την εξέλιξη στέλνοντας τη μετοχή από τα 14 στα 22 δολάρια τους τελευταίους 6 μήνες. Δεν είναι τυχαίο ότι μόλις πριν λίγες μέρες (24 Ιανουαρίου 2003) η εταιρεία ανακοίνωσε για δεύτερη φορά στην ιστορία της κέρδη για το τρίμηνο που τελείωσε, στέλνοντας τη μετοχή σε νέα άνοδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: