20.11.05

Riffs: Το Web 2.0 στην πράξη



Το Riffs είναι η νέα είσοδος στο χώρο των ιστοσελίδων που περιέχου κριτικές του απλού κόσμου (αναγνώστες-καταναλωτές, consumer review sites) για οτιδήποτε κυκλοφορεί σε δημόσια θέα (από προϊόντα μέχρι προσωπικότητες). Η κατηγορία αυτή μέχρι στιγμής στις ΗΠΑ κυριαρχείται από τα epinions και Planetfeedback.

Το Riffs -που αναπτύχθηκε από ένα startup με την ονομασία attap- προσπαθεί να εισβάλει στο χώρο χρησιμοποιώντας αρκετά στοιχεία Web 2.0. Για παράδειγμα, το Riffs χρησιμοποιεί τα Blikis ένα συνδυασμό των Blogs και των wikis. Χρησιμοποιώντας το Riffs η κοινότητα μπορεί να καθορίσει το περιεχόμενο για κάθε "αντικείμενο" που βαθμολογείται-κριτικάρεται, το πως τα riffs θα είναι οργανωμένα (μέσω των tags) κλπ.

Κάθε χρήστης έχει επίσης τη δική του σελίδα στην οποία μπορεί να οργανώσει και καταγράψει όλα τα αντικείμενα τα οποία έχει σχολιάσει ή βαθμολογήσει. Προσφέρουν επίσης τα riffrols (αντίστοιχα των blogrols) τα οποία μπορεί κάποιος να ενσωματώσει στο blog του.

Σαν γνήσια Web 2.0 εφαρμογή φυσικά, μου δίνει τη δυνατότητα να "τραβήξω" από τη σελίδα τους προς τη γραμμή εργαλείων του browser μου ένα κουμπί με το οποίο θα μπορώ να κάνω post τη σελίδα που διαβάζω κάθε φορά, απευθείας στο Riffs. Συναρπαστικά πράγματα. Θα έχει ενδιαφέρον να δω ποιό θα είναι το πρώτο Εληνικό Web 2.0 website.

Είναι κάτι που αξίζει να δείτε. Μπορείτε να δείτε για παράδειγμα τη σελίδα στην οποία βαθμολογείται και κριτικάρεται το iPod Nano. Περιλαμβάνει τα -συνήθη- thumbs up και thumbs down κουμπιά, καθώς και σχόλια χρηστών. Αν δείτε όμως πιο προσεκτικά, θα προσέξετε ότι αυτό το προϊόν έχει τη δική του wiki ιστορία, ταμπέλες χρηστών (user tags) και ένα RSS Feed με αλλαγές για να το παρακολουθείτε!

Πανέμορφο?

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ούτε κι εγώ θέλω να ακουστώ αρνητικός, αλλά συμφωνώ απόλυτα μαζί σου... :-)